ADIYAMAN İÇİN NASIL YENİ BİR ŞEHİR İNŞA EDİLMELİ, EVLER NASIL YAPILMALIDIR

ADIYAMAN İÇİN NASIL YENİ BİR ŞEHİR İNŞA EDİLMELİ, EVLER NASIL YAPILMALIDIR yeniyolgazetesi.com

Değerli hemşehrimiz, Adıyaman için harekete geçmek için çok zamanımız yok.


Herkesin bildiği üzere depremden sonra şehrimizle ilgili çok önemli kararların alındığı günlerdeyiz.

Eğer bu günlerede şehrimizin imarı ile ilgili neler yapılması gerektiğini kendimiz dile getirmeyip bunu Adıyamanı bilebilecek durumda olmayan kişilerin insiyatifine bırakırsak bu hepimiz için en az depremin yarattığı kadar büyük bir hayal kırıklığı yaratabilir. Bu nedenle yüreğinde en küçük Adıyaman sevgisi olan herkesin seferber olup Adıyamanımıza yakışır bir şehrin yeniden imarı konusundaki beklentilerimizi çok yüksek sesle ilgili bütün mercilere ve kamuoyuna duyurmamız acilen gerekmektedir.

Bu çerçevede şehrin tarihi ve kültürel dokusuyla uyumlu şehrin iklimsel özelliklerini gözeten vatandaşlarımızın bu güne kadarki mimari hayat standartını göz ardı etmeyen geçmişteki daracık caddelere ve sokkaklara sıkışan şehrimizi 21 yüzyıla yakışacak şekilde caddeleri geniş, çevre düzenlemeleri yapılmış, bireylerin çevresel olanaklardan en geniş şekilde istifade edebileceği, sosyal donatılara sahip yeni bir şehrin kurulmaması için hiçbir neden yok… Yeter ki bu iş aceleye getirilmesin. 

Depremzedelere acil bir çatı bulalım da ne şekilde olursa olsun mantığı ile hareket edilmeden üzerinde konun uzmanları ve tüm paydaşların çalışarak şehir mastır planlarının yapılması suretiyle sağlıklı bir şehirin kurulması için kamuoyu oluşturmamız gerekiyor.

Bu bağlamdaki en önemli meselelerden birisi de şehrin bütünlüğünün bozulmamasıdır. Konut alanları bir yerde devlet binaları ve ticaret merkezlerinin ayrı yerlerde kurulduğu bir yerde  bir şehrin kurulduğundan söz edemeyiz. Bunun için hiçbir engel bulunmadığı gerçeğinin de gözetilerek sağlıklı, planlı adıyamanın tarihsel ve kültürel dokusunu, dolayısıyla ruhunu taşıyan yeni bir şehrin imar edilmesini istiyoruz.
 
​Adıyaman ili için düşünülen şehir merkezinin değiştirilmesi ve tek tip yapı uygulaması içine sıkışan TOKİ projelerinin hayata geçirilmesi ile alakalı olarak;

• Yıllarca TOKİ tarafından yapılan her ile aynı şekilde uygulanan projelerin defaatle dile getirilmesine rağmen il ve yöre bazlı düşünülmediği,

• Adıyaman ikliminin küçücük balkonlara uygun olmadığı; yılın en az 6 ayının balkonlarda faal olarak yaşandığı, gecelerin uyku konforu ve enerji tasarrufu açısından  klima önünde yatılmasındansa balkonlarda gecenin geçirildiği,

• Yıllarca kentsel dönüşüm projeleri kapsamında yapılan ya da depremlerin genel olarak etkilediği kısmın dar gelirli ailelerin oluşturduğu ancak bu depremin bir hat boyunca değil her kesimi etkilediği ortadadır.
 

Dolayısıyla;

• Şehir merkezinin değiştirilmesi ile alakalı gerekli çalışmaların titizlikle yapılıp gelişime açık bölgenin master planı yapılmalı, ovaların yerleşime uygun olmadığı her zaman ortada olmasına rağmen her dağ yamacının da zemin değerinin iyi olmadığı es geçilmemelidir.

• Küçük balkonların yerine büyük balkonların yapılması gerekmektedir.(balkon: 10 m2)

• Yöre halkının misafir ağırlamayı sevdiği unutulmamalı, mutfaklar ve oturma odaları büyük olmalıdır. (mutfak: 16-20 m2 ,oturma odası en az 16-20 m2)

• Toplumun her kesimini etkilediği için çeşitliliğin fazla olarak dar, orta vs. gelirli vatandaşların hayatlarını idame ettirebilecekleri  2+1 ( 90-105 m2 arası), 3+1 (120-130 m2 arası), 4+1 (150-160 m2 arası) şeklinde opsiyonlar sunulmalı, zaten büyük bir yıkımla karşılaşan vatandaşların konforunu kısa vadede yeni arayışlara geçmeden yaşamaları sağlanmalıdır.

• Konut projeleri için katta 4 dairenin yapılması halinde batı cephesinin yaz aylarında yaşanılmayacak kadar sıcak olduğu unutulmamalı, katta farklı çözümlere gidilmelidir. Özellikle balkonlar batı cephesine bakmamalıdır.

• Kısacası daha sonra küt binaların yaratacağı, daha sonra vatandaşın terk edeceği, yeni arayışlara geçerek sadece dar gelirlilerin yaşayacağı bir şehirdense ergonomik, yöreye uygun, sosyo-ekonomik faktörlerin ve çeşitlilikler göz önünde bulundurularak bir şehrin kaderi titizlikle belirlenmelidir.

Şehir merkezleri dışında özellikle köylerde yapılacak evler için yöre halkının hayvancılık ve tarım faaliyetleriyle uğraştığı unutulmamalı ve evler ona göre inşaa edilmelidir

Adıyaman’a kurulacak yeni yerleşim alanlarıyla ilgili süreç bütün paydaşların katılımıyla şeffaf yürütülmeli ve oldu bittiye getirilmemelidir

Adıyamanlılar olarak bu taleplerimizin yetkililer tarafından dikkate alınmasını rica ediyoruz. Haber Merkezi