Psikolog Çetin ÖZTÜRK

Psikolog Çetin ÖZTÜRK

ÖFKELİ MİYİZ?

 


ÖFKELİ MİYİZ?

Son yıllarda genelde şikayet olunan konulardan bir teneside öfkemi kontrol edemiyorum. Ne yapacam çok sinirliyim ya kendime ya da çevreme zarar verecem şikayeti ile gelen bir çok danışanım var. Öfke bir duygudur tıpkı üzüntü sevinç gibi. Her duygu insan yaşamında önemli ve gereklidir. Öfke bu duygulardan biridir. Önemli olan bu duyguyu uygun şekilde deneyimlemek ve ifade edebilmektir. Öfke doğal ve geçici bir duygudur. Her insan yaşar önemli olan sinirinizin ve öfkenizin saldırgan davranışlara ve kine dönüşmemesidir. Öfke kişinin haz alma duygusunu engelleyen her türlü durum olay ya da kişiye karşı geliştirdiği bir duygudur. Öfkeyi kontrol etmenin amacı insanın bu duygusunun saldıran davranışlara dönüştürmeden kendisine ve çevresine zarar vermeden doğru olarak ifade etme becerisini kazana bilmesidir. İstediğine ulaşamama, engellenme beklentilerinin karşılanmamasının hayal kırıklıkları, yetersizlik duygusu, acizlik, korku, endişe, yanlızlık ve bir takım haksızlıklara veya saygısızlıklara maruz kalma doğru anlaşılmadığını hissetme ve bunun gibi durumlar öfkeyi ortaya çıkaran duygulardır. Duygusal bir tepki olan öfkeyle birlikte düşünce,davranış ve fizyolojik boyutlarda kişide birtakım değişikliklerin meydana gelmesi de elbette kaçınılmazdır öfke halinde kabul görmediğini,reddedildiğini,tehdit altında olduğunu,aşağılandığını düşünmekle birlikte kalp atışlarının artması,solunum düzensizliği,terleme,baş dönmesi,mide ağrısı,ses tonunun değişmesi,tekme ya da yumruk atma,vurma,eşyaları kırma,kızgınlık,tükenilmişlik ya da çaresizlik duygusu örnek gösterilebilir. Önemli olan öfkenin çevreye zarar vermesini önlemek saldırgan davranışlara ve kin haline dönüşmemesidir. Öfkenizi kontrol edemezseniz haklı olduğunuz durumlarda bile haksız durumlara düşebilirsiniz kendinizi ifade edememeniz halinde geriye dönülmesi imkansız pişmanlıklar yaşamanıza sebep olabilir. 

ÖFKEYLE BAŞ ETME YOLLARI

1-Düzenli egzersiz ve spor yapmak öfkeyi azaltabilir.Düzenli spor ile birlikte zihnin ve bedenin öfkeye verdiği tepkiler düzene girmektedir. 

2-Nefes egzersizleriyle bedeni sakinleştirmek mümkün olabilir. Nefes egzersizi diyafram solunumu denen (göğüsten değil karından) bu nefes alma burundan alınan derin bir nefes ağızdan hafifçe bırakılarak sağlanır ve sakinim diyerek telkin yapılır

3-Erteleme yöntemi kullanılabilir. Birey öfke yaşadığı sırada karşısındaki kişiyle etkileşime girmeden bir saat bekleyip sakinleşmeli özellikle şiddet eğilimi varsa öfkenin azalması beklenmeli.

4- Negatif olan odak noktası pozitife kaydırılmalı ve sorunun çözümü için ne yapılması gerektiği düşünülmeli. 

Öfkesiz bir hafta diliyorum 

Günün Sözü:Öfke Düdüklü Tencereye Benzer Havası Alınmazsa Size Ve Çevrenize Zarar Verir

PSİKOLOG ÇETİN ÖZTÜRK

Instagram: Psikologcetinozturk.




ARŞİV YAZILAR