Mahmut TEKİN

Mahmut TEKİN

ADIYAMAN BASINI VE HADDİNİ AŞMAK!

 


TÜRKİYE, Basın Özgürlüğü Endeksinde 180 ülke arasında 153’üncü sırada yer alıyor! 

 

Yerel Medya da bu özgürlükten payını alırken, bin-bir sıkıntı içerisinde yaşamını sürdürmeye çalışıyor! 

 

Yerel Medya, sorunları gündeme getiren, yaptığı haber ve yorumlarla yöneticilerin dikkatini çeken, halk ile yönetimler arasında köprü görevi yapıp halkı bilgilendirir! 

 

Adıyaman basını bunu yapıyor mu? 

 

Günün şartlarına göre, bir takım eksiklikleri varsa da bunu tüm baskılara karşılık yapmaya gayret edip,  yapıyor da!

 

Günümüz de, gerek ekonomik, gerekse de bir takım baskılar karşısında ulusal basında olduğu gibi, yerel basında da günden-güne kan kaybı devam ediyor!  

 

Adıyaman’da, ekonomik nedenlerle günlük çıkan 7 gazetenin birleşip 3’e düşmesi yanında;

 

Birçok ilimizde, Basın İlan Kurumunun tavsiye niteliğinde ki, bir nevi baskısıyla günlük yayın yapan 10-12 gazete yayın hayatına son verip, 2-3 gazete de birleşme mecburiyetinde bırakıldı! 

 

Bu günlük çıkan gazeteler devletin verdiği resmi ilanlarla ayakta durmaya çalışırken, tepelerinde “Beyzbol Sopası” gibi Basın İlan Kurumunun denetim ve ilan kesme tehdidiyle hep karşı-karşıya kalırken, bu şartlar altında yayınlarını sürmeye çalışıyorlar! 

 

Haftalık, aylık çıkan ve sosyal platformda yayın yapan basın kuruluşları da, 3-5 firma, belediye ve bazı kuruluşların vermiş oldukları kutlama ve reklamlarla ayakta durabiliyor!  

 

Adıyaman basını, dün olduğu gibi bugün de memleketin birçok meselesi için hep öncülük yapmış ve yapmaya da devam etmektedir! 

 

Adıyaman basını, bu zor şartlar altında görevini yapmaya çalışırken; 

 

Tüm basını kapsayacak şekilde vicdansızca, acımasız, iftira niteliğinde, kontrolsüz, ahlakı değerlere sığmayacak, karşılığını ölçüp-tartmadan yapılan sözde eleştiri ve ders vermeyi hiçbir basın mensubu kabullenemez! 

Birileri çıkmış dışarıdan gazel okuyor;

 

Adıyaman’da ki gazeteciliği “Tehdit etmek, dedikodu yapmak, racon kesmek, araştırmadan konuşmak, işine geleni işlemek, kesmek, biçmek ve en kötüsü isim vermeden ima ederek saldırmak, gözdağı vermek, istemediği kişileri gömmek, hatta gömmek kalmayıp yedi sülalesini hırsız ilan etmek gibi birçok şeye başvurmak” olarak suçluyor;

 

 Adıyaman’da,” Duyarlı, donanımlı, eleştiriye açık, tarafsız şeffaf ve istemesini bilen bir basına ihtiyaç var.” Diyerek, akıl verip yol da gösteriyor! 

 

Bunları çokta umursamamak gerekir ancak;

 

NE YAZIK Kİ; Tüm bunları diyen, haddini kontrol edemeyen, Adıyaman basınına her şeyi yakıştıran kişinin de Facebook kimliğinde; İş Adamı/Siyasetçi/ Gazeteci yazılı!




ARŞİV YAZILAR