Adıyamanlılar, kadastro ve imar sorununun çözümünü bekliyor

Adıyamanlılar, kadastro ve imar sorununun çözümünü bekliyor yeniyolgazetesi.com

Adıyaman’da deprem nedeniyle zemin kayması yaşanması tapu ve kadastro işlemlerinde yenileme gerektirirken, sistem yetersizliği kenti adeta kilitledi.


Haber Merkezi

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri nedeniyle Adıyaman’da yaşanan zemin kayması tapu ve kadastro sorunlarına neden olmaya devam ediyor.
Kahramanmaraş depremlerinin ardından bölge kayarak yer değiştirdi. Fay kırıklıkları yüzeyde birçok yerden gözlemlendi. Levhaların hareketinden kaynaklanan bu felaket, yer yer koordinat değişikliklerine yol açtı, arazi boyutlarını da etkiledi. 
Yüzey şekillerini değiştiren büyük kırılmaların ardından arazilerde ne gibi alan değişikliği olacağı da merak edilenler arasında. Aslında bu gibi afetlerin ardından yaşanan durumlar için belli bir mevzuat var. Yani tapu kadastro haritaları da belirlenen kayıplara göre yeniden planlanıyor.
Ancak mülkiyet sınırlarının yeniden belirlenmesi için gerekli tapu ve kadastro çalışmaları sistem yetersizliği nedeniyle mağduriyete neden oluyor.
Kapasite yetersizliği nedeniyle tapu ve kadastro çalışmalarının ne zaman tamamlanacağı bilinmezken mülkiyetleri ile ilgili işlem yapamayan yurttaşlar ve iş insanları duruma isyan ediyor. 

HASAR TESPİTTE SIKINTI YAŞANIYOR
Ayrıca yine bakanlığın hasar tespit çalışmalarına yönelik tepkiler de sürüyor. Ağır hasarlı binalar ile ilgili çalışmalarda hata yapıldığı, ağır hasarlı binaların orta hasarlı kabul edildiği iddiaları da kent gündemindeki yerini koruyor. Bu hatalar nedeniyle yurttaşlar mağdur olduklarını savunurken, söz konusu binalarda yaşamaya devam etmek zorunda kalınması nedeniyle tehlike de sürüyor. Olası bir depremde yaşanabilecek felaketlere karşı bakanlığın hasar tespitinde daha titiz bir yol izlemesi isteniyor.

BAKAN BUGÜN ADIYAMAN’DA
Yeniden yapılaşma için imar çalışmalarının birincil şartı olan tapu ve kadastro işlemlerinin tamamlanmaması, kentleşmeyi de geciktirirken, Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın kentteki çalışmalar ile ilgili bilgilendirme yapması isteniyor. 
Yeni kabinede Çevre Şehircilik ve İklim Bakanı olan Mehmet Özhaseki’nin bugün Adıyaman’a gelmesi beklenirken, kent tapu ve kadastro sorununu ile ilgili taze bakandan gelişmelere dair yeni bilgiler almayı umut ediyor.