Adıyaman Altınşehir Yapı Kooperatifi sakini 190 aile deprem sonrası özel bir firma ile yaptıkları anlaşma şartları ve haklarının alınması için açıklama yaparak, yetkililerden yardım istedi.
Adıyaman Altınşehir Yapı Kooperatifi sakinleri imarlı arsalarının imzalanan sözleşme ile hak kaybı ve yönetimin üyelerden aldığı görevi kötüye kullandığını söyleyerek basın açıklamasında bulundu.
Adıyaman Mimar Sinan Kültür Parkı önünde açıklamada bulunan Altınşehir Yapı Kooperatifi sakinleri 23 Ocak 2024 tarihinde imzaladıkları sözleşmenin kendilerinden 13 ay boyunca gizlendiğini belirtirken, bilgi edinme haklarının hiçe sayıldığını dile getirdi; “Üyesi ve hissedarı olduğumuz S.S.Altınşehir Yapı Kooperatifine ait, imarlı arsaların ve imarsız alanların tamamını kapsayan, bir yüklenici firma ile imzalanan satış vaadi ve arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi ile uğrayacağımız hak kayıpları ve yönetimin üyelerden aldığı güveni kötüye kullanma sebebiyle basın açıklaması zorunluluğu doğmuştur.
Yaşadığımız 6 Şubat depremlerinin henüz birinci senesi dolmadan S.S.Altınşehir Yapı Kooperatifinde Yönetim Kurulu ile Rabat Yapı İnşaat arasında Adıyaman 7. Noteri nezdinde 23.01.2024 tarihli sözleşme bulunmaktadır. Kooperatif üyesi olmamıza rağmen bilgi edinme hakkımız hiçe sayılarak, yapılan Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmesi tam 13 ay boyunca üyelerden gizlenmiştir. Bu durum açıkça Türk Ceza Kanunu 155. Maddesi ile Türk Borçlar Kanununun 36. Maddesinde uyarınca güveni kötüye kullanma suçunu oluşturup biz kooperatif üyelerinin Kooperatife olan güvenini boşa çıkarmıştır.
Yüklenici firma Rabat Yapı İnşaat A.Ş. ile yapılan arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesinde kooperatif üyelerimizin çok büyük hak kaybına uğratıldığı düşüncesinde olduğumuzdan ve ayrıca sözleşmede taraflar arasında oransal olarak yapılan dağıtımın hakkaniyetli bir dağıtım olmadığı, ancak bu tür bir arsa payı karşılığı sözleşmesi ile Altınşehir Yapı Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyelerinin ve Rabat Yapı İnşaat Anonim Şirketinin karşılıklı kişisel menfaat temin ederek haksız kazanç elde edeceği düşüncesinde olduğumuzu belirtiriz.
Yapılan açıklamada firmanın sözleşmeden aşırı yararlandığını belirten Altınşehir Yapı Kooperatifi üyesi 190 aile 10 Mart 2025 tarihinde verdikleri dilekçeye rağmen karar defterini inceleyemediklerini vurgularken, yetkililerin konuya çözüm bulması için harekete geçmesi gerektiğini kaydetti; “Bununla birlikte Türk Borçlar Kanunun 28. Maddesinde belirtildiği şekilde Müteahhit firmanın bu sözleşmeden aşırı yararlanması söz konusudur. Yapılan söz konusu arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi ile ilgili 05/03/2025 tarihinde yaklaşık 190 Kooperatif üyesi ile birlikte imzaladığımız S.S.Altınşehir yapı kooperatifi Yönetim Kurulu ve denetim kurullarına söz konusu sözleşmenin iptal edilmesi ve Olağan üstü genel kurul yapılması ile ilgili itirazımızı Kooperatif yönetim kurulu ve denetim kurullarına sunmak adına dilekçelerimizi sunmamıza rağmen söz konusu dilekçelerimizi denetim kurulu kabul etmiş ancak Yönetim Kurulu itiraz dilekçemizi kabul etmeyip üyelerin bu uyarısını görmezlikten gelmişlerdir. Denetim kurulu itirazımızı değerlendirip söz konusu kat karşılığı inşaat sözleşmesinde haksız kazanç olduğu kanaatine vardığından bir üst yazı ile yönetim kuruluna sunmaya çalışmıştır. Buna rağmen Mevcut yönetim kendi denetim kurulunun bu isteğini de geri çevirmiştir. Bunun üzerine bizler itirazla ilgili ihtarımızı
Adıyaman 5.Noterliğinden 10/03/2025 tarihinde ihtar çekmek suretiyle iletmek durumunda kaldık.
Ancak tüm çabalarımıza rağmen ihtarımıza herhangi bir yanıt alamadığımız gibi karar defterini görmek istediğimiz zaman bizler kapı dışarı edilerek aleni olan karar defterini de inceleme hakkımızı elimizden almışlardır. Bu durumdan da anlaşılacağı üzere S.S Altınşehir Yapı Kooperatifi başkanı ve yönetim kurulu üyeleri kendilerine olan güvenimizi kötüye kullanmakla kalmamış ayrıca görevi de kötüye kullanmışlardır.
İlgili noter sözleşmesinde S.S. Altınşehir Yapı Kooperatifi yönetim kurulu ile Müteahhit firma arasındaki yapılan sözleşmede konutlarda %50 oranı belirtildiği halde ticari alan olarak belediyedeki oluşturulmuş planda yaklaşık 54.000 metrekare alandan sadece 2.000 metre karesinin biz S.S Altınşehir kooperatif üyelerine tahsis edileceği ama geri kalan 52.000 metrekare ticari alanın yüklenici firmaya bırakılacağı öngörülmüş olup ticari alanlarda sadece %4 lük bir alan Kooperatif üyelerine geri kalan %96’lık kısım ise yüklenici firmaya tahsis edileceği öngörülmüştür. S.S Altınşehir kooperatif yönetiminin menfaat temin etmek suretiyle arsamızın adeta peşkeş çekilmesi anlamına gelmektedir.
Ayrıca Altınşehir ’de bulunan hissedarı olduğumuz kooperatif hisselerimizin bilgimiz dışında Rabat yapı tarafından tapuda şerh konulması ve inşaat imar alanına dahil olmayan parsellerimizin de aynı firma tarafından yönetimce aynı şerh e tabi olması, konu hakkında şüphelerimizi artırmıştır. Bu noktada belirtmek gerekmektedir ki bilgi almak için, bizleri temsilen gönderdiğimiz üye arkadaşlarımız, üstü kapalı bir şekilde tehdit edildi. Herhangi bir bilgi verilmedi. Tüm bu sebeplerle S.S. Altınşehir Yapı Kooperatifi Yönetim kurulu ile Müteahhit firma olan Rabat Yapı İnşaat arasında (Üyelerin bilgisi olmadan) yapılan sözleşmenin iptal edilmesi gerekmektedir. Söz konusu arsa payı karşılığı sözleşmesi ile ilgili olarak Altınşehir yapı kooperatifi yönetim kurulundakilerinin menfaat çabası ile üyelerin hakkını hiçe saydıkları hususunda her bir kooperatif üyemizin şüpheleri ve kaygıları mevcut olduğundan, kooperatifi yönetim kurulu ve yüklenici firma ile yapılan arsa payı karşılığı sözleşmede, mala konma ve haksız kazanç elde etme çabalarının olduğu düşüncesinde olduğumuzdan, gerek yönetim kurulu, gerekse de Müteahhit firma hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduk.
Ayrıca tüm bunlarla birlikte belirtmek gerekir ki söz konusu kooperatifin mevcut yönetim kurulunun ne şartlarda kurulduğu tarafımızca bilinmemektedir. 30-12-2021 tarihinde yapılan genel kuruldaki imzaların da üyelerimize ait olup olmadığı konusunda da şüphelerimiz mevcut. Bazı komşularımız genel kurula katılmasa da kurulda imzaları bulunmakta olduğunu beyan ettiler. Bu durum İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü nezaretinde yapılan genel kurulla ilgili kayıtlardan da tespit edilebilir. Söz konusu kooperatifin, yönetim oluşturulurken, kooperatifin iç tüzüğünde yer alan 6. maddede yetki talepleri sakinlere yeterince açıklayıcı şekilde aktırılmadan kararlar alınmıştır.
Açıkladığımız nedenlerle, S.S. Altınşehir yapı kooperatifi yönetim kurulu ile Müteahhit firma olan Rabat Şirketi ile arasında yapılan arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi ile üyelerin hakları resmen gasp edilmeye çalışılması ve tarafların karşılıklı menfaat temin ettiklerine dair şüphe ve endişelerimizi kamuoyunun bilgisine sunar, Altınşehir Kooperatifi üyeleri olarak hukukun ve kanunların bize verdiği tüm hakları kullanarak bu haksız kazanç çabalarının durdurulması için gerek Belediye Başkanlığını, gerekse Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünü görev yapmaya davet ediyoruz.”