BESNİ İLÇESİNDE VATANDAŞI SALGIN KORKUSU SARDI BELEDİYE BAŞKANI EMRE VATANDAŞI DEĞİL MAKAMI DÜŞÜNÜYOR

BESNİ İLÇESİNDE VATANDAŞI SALGIN KORKUSU SARDI BELEDİYE BAŞKANI EMRE VATANDAŞI DEĞİL MAKAMI DÜŞÜNÜYOR yeniyolgazetesi.com
Haber Merkezi

Adıyaman’ın Besni ilçesinde yüzlerce kişi bulantı, kusma, ishal ve yüksek ateş şikayetiyle sağlık kuruluşlarına başvururken Besni Belediyesi’nin açıklamaları ise vatandaştan çok kişilerin makam korumasına yönelik oldu.


Son günlerde Besni ilçesinde artan bulantı, kusma, ishal ve yüksek ateş şikayeti 30 Ağustos tarihinde zirve yaptı. Hastaneye binin üzerinde kişi aynı şikayetle başvurdu. Hastanede uzun süren kuyruklar oluşurken, ayakta tedavi uygulanan hastalara ilaç verilirken, daha fazla semptomgösteren hastalara ise serum takıldı. Bunun üzerine yetkililer, ‘salgın’ riskine karşı harekete geçti.

Vakaların içme suyu kaynaklı olabileceği üzerine şehir içme suyu şebekesinden numuneler alınarak laboratuvara gönderildi.

BESNİ BELEDİYESİ’NDEN BİRBİRİNE ZIT AÇIKLAMALAR

Besni Belediyesi yaptığı ilk yazılı açıklamada, bir sorun olmadığını belirtirken yaptığı ikinci açıklamada suyun içilmemesi gerektiğini söyledi. İlçede Su Gözü pompa istasyonundan sağlanan içme suyu daha sonra Besni Kaymakamlığı, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından denetlenirken suyun hijyenik olmadığı iddia edildi. 

Besni Belediye Başkanı Eyyüp Mehmet Emre yaptığı ilk yazılı açıklamada, “Son zamanlarda ilçe devlet hastanemizde artan salgın şikayetlerinden ötürü içme suyumuz ile alakalı yapılan yorumlara cevaben İlçe Sağlık Müdürlüğümüz ile yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde içme suyumuz ile alakalı herhangi bir durumun olmadığı, salgınla ilgili herhangi bir bağlantı veya bulaş riski bulunmadığını açıklamaistiyorum. İçme suyu tedariki, arıtma ve dağıtım süreçleri sıkı denetim altındadır. Hijyen standartlarına sıkı sıkıya uyulmaktadır” ifadeleri kullandı.

Besni Belediyesi’nin ikinci açıklaması ise Besni Kaymakamlığı ile aynı açıklama olurken bu defa da tedbirensuyun içilmemesi gerektiği belirtildi.

İKİ ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMA SONRASI BESNİ KAYMAKAMLIĞI VE İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EKİPLERİ İNCELEMELERDE BULUNDU

Besni Kaymakamlığı ise çeşme suyunun içme amaçlı kullanılmaması yönünde uyarıda bulunarak, “İlçe merkezimizde son günlerde ishal vakalarında artış gözlenmekte olup, durumu ağır seyreden veya hastaneye yatışı yapılan vatandaşımız bulunmamaktadır. İçme suyu rutin testlerinde ve klor seviyelerinde olağan dışı bir durum görülmemekle birlikte tedbir amaçlı çeşme suyunun içme amaçlı kullanılmaması ilanen duyurulur” şeklinde yazılı açıklama yaptı.

Besni Belediye Başkanı Eyyüp Mehmet Emre göreve geldiğinden beri su sorununu çözemezken, yaptığı açıklamalar ile yaşanan hastalık sonrası binlerce Besni’linin yaşadığı sağlık sorununu hiçe saydı.

Besni’de yapılan denetimlerde iddiaya göre Besni Belediyesi’nin yöre halkına içme suyu pompaladığı Su Gözü pompa istasyonunun hijyenik olmadığı gerekçesi ile tellerle çevrildiği öğrenildi.
Depolar ve su kaynaklarında incelemelerde bulunan ekip Su Gözünde su pompalanan alanın hijyenik olmadığı gerekçesi ile Besni Belediyesi’ne uyarıda bulunduğu ve bu uyarılar üzerine 1 gün içerisine hızlı bir şekilde alanın tel örgülerle kapatıldığı öğrenildi.
Suyun pompalandığı alanda vatandaşların yüzüyor olması ve su pompalanan alanın hijyenik olmaması ve boruların paslı olduğu iddialar arasında yer aldı. 

Vatandaşlar ilçede yaşanan hastalığın temel sebebinin su olduğunu dile getirirken, Besni Belediyesinin görevini yerine getirmediğini ve Besnililerin sağlığını adeta tehdit ettiğini yetkili kurumların olaya el atması gerektiğini olası bir salgında yaşanan depremde göz önünde bulundurularak yaşanmaz hale geleceğini aktardı.