Adıyaman TMO’onun buğday açıklaması

Adıyaman TMO’onun buğday açıklaması yeniyolgazetesi.com
Haber merkezi

İlimiz yerel basınından çıkan haberlerde Besni’de binlerce ton buğdayın çöpe atıldığına ilşkin tarafımızca inandırıcı bulunmayan haberlerin çıktığı görülmüş , konu ile ilgili olarak odamızca bir takım araştırmalar yapılmış ve çıkan haberlerin asılsız olduğu görülmüştür.


TMO Adıyaman Başmüdürlüğü, son yüzyılın felaketinin yaşandığı ilimizde tüm olumsuzluklara rağmen 2023 alım döneminde hiçbir üreticimizin mağdur olmaması için ilimizde yoğun bir alım dönemi gerçekleştirmiştir.

Bilindiği üzere TMO, kapalı deponun yetersiz olduğu, kiralanabilecek deponun bulunmadığı, lisanslı deponun var olmadığı noktalarda üretici mağduriyetinin yaşanmaması için ürün muhafazasını açık yığınlarda yapmaktadır. Bu doğrultuda, rekor seviyede gerçekleşen söz konusu alım döneminde Adıyamanlı üreticilerimizin de mağdur olmaması bakımından gelen ürünlerin bir kısmı açık yığınlarda depolanmıştır.

Söz konusu açık yığın alanlarında işin doğasından kaynaklı olarak birtakım noksanlık ve kıymet kaybı yaşanabilmektedir. Bu uygulamanın, TMO’nun kurulduğu günden bu yana uyguladığı başarılı bir yöntem olduğunu tüm çiftçilerimiz bilmektedir. Bölgemizde de mevcut durumla doğal olarak karşılaşılmakta olup ortaya çıkan binde 5’e tekabül eden fire oranları normal limitler dâhilinde kalan bir orandır.

Dolayısıyla açık yığın alanlarından yapılan satış ve sevk işlemleri esnasında arda kalan kayıp ve noksanlıklar üzerinden “binlerce ton buğdayın çöp olduğu” şeklinde yapılan değerlendirmeleri doğru bulmadığımızı belirtmek isteriz.

İlimiz Ziraat Odaları olarak, bölge üreticilerimizin taleplerinin karşılanması, ihtiyaçlarının giderilmesi ve herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için TMO Adıyaman Başmüdürlüğü ile işbirliği içerisinde çalışmalarımız sürdürülecek olup, TMO alım sezonunda üreticilerimizin mağdur olmamaları için çaba sarfeden TMO Adıyaman BaşMüdürlüğü nezdinde tüm çalışanlarına teşekkür ederim.