BADEM ALIM FİYATI MEMNUN ETTİ AMA ALIM YOK

BADEM ALIM FİYATI MEMNUN ETTİ AMA ALIM YOK yeniyolgazetesi.com
Haber merkezi

Adıyaman ilimizin yıllarca alternatif ürün arayışı sonucunda çoğu çiftçimiz geleceğini badem ürünü yetiştiriciliğine yönlendirdi. Ailesinin geleceğini badem ürününe bağladı. Uzun bir zaman sonucunda Adıyaman ilinin çalışkan çiftçisi gece gündüz demeden Türkiye’nin farklı araştırma enstitülülerinden, üniversitelerden ve STK’lardan destek alarak badem konusunda hem alanda hem de verimde Türkiye birincisi oldu.


Adıyaman üreticisi badem yetiştirme sürecinde tüm olumsuzluklara rağmen hiçbir zaman umudunu kaybetmedi. Türkiye’nin yüzüncü yılında badem üreticilerimiz hedeflemiş olduğu yüz bin dekarlık  badem alanına ulaşmayı başarmıştır. Bu süre zarfında Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğü, üreticimizin pazar konusunda mağdur olmaması için 2018 yılında Kahta organize sanayi bölgesinde Tarım Kredi A.Ş. badem işleme tesisi kurdurtmuştur. 

Badem üreticilerimizin ürünlerinin yüksek girdiler sonucunda hak ettiği fiyatı almaları için Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğünün açıklayacağı badem alım randıman fiyatlarına yönlendirdi. TKK müdürlüğü tarafından bir nebze olsun çiftçimizi memnun eden bir fiyat açıklandı. Ve çiftçilerimiz bu haber karşısında memnuniyetlerini dile getirdi. Fakat Tarım Kredi Birlik A.Ş. ürün alımında üreticilerimiz beş altı gün sıra beklemektedirler. ilk açıklamalarında ödemenin 15 gün içinde ödenecek demesi, daha sonra bu ödemeyi 45 güne çıkartması bu olaylar üreticilerimizi olumsuz etkilemektedir. Üreticilerimizin bademde aldığını ancak kamyon kiralarını ödemektedirler. Sıradaki araçların bir an önce alınmasını istiyoruz.  Çünkü badem üreticilerimiz çok mağdur. Bu mağduriyeti bir an önce giderilmesini istiyoruz

22.09.2024 tarihinde Tarım Kredi Kooperatif müdürlüğü ‘’ Değerli Çiftçilerimiz kooperatifimiz tarafından alınan badem kotasının dolmasından dolayı bugünden itibaren alım durdurulmuştur. Elinde tutanak olanların da ürünü kota dolduğu için alınamayacağından fabrikaya gitmemelerini rica ederiz.’’ Bu duyuru sonucunda badem üreticilerimizin sevinci maalesef kursağında kaldı.  Bu sezon buyunca Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Gaziantep illerimizde toplam alınan ürün 1500 ton civarındayken, Adıyaman ilimizde yalnız yaklaşık  10 bin ton üzerinde badem  bulunmaktadır.

Türkiye’nin en büyük çiftçi kuruluşu olan  Tarım Kredi Kooperatifinin bölgemizde yaşanan bu olumsuz durumun üreticilerimizin lehine olabilecek şekilde çalışmalara bir an önce başlamalarını istiyoruz. Tarım Kredi Kooperatifleri 4000 üzerinde marketleri bulunan öncü bir kuruluştur. Belirtilen kotanın arttırılması badem üreticilerimizi rahatlatacaktır. Tarım Kredi Kooperatifleri yanında çiftçinin kara gün dostu olan Toprak mahsulleri ofisi yetkililerinden her bölgede almış olduğu farklı ürünler gibi Badem ürününü de almalarını istiyoruz.

Badem üreticilerimizin mağdur olmamaları için, Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğü ve TMO genel müdürlüğünün bir an önce badem alımı konusunda gereken çalışmanın bir an önce yapılmasını istiyoruz. aksi taktirde bugünden itibaren ilçemizde yüzlerce dönüm badem bahçeleri sökülmeye başladı bu bir milli servettir bu milli serveti koruyalım.