Adıyaman Belediyesi’nin GES yatırımıyla enerjide yeşil dönüşüm adımı: Enerjide yüzde 20 tasarruf

Adıyaman Belediyesi’nin GES yatırımıyla enerjide yeşil dönüşüm adımı: Enerjide yüzde 20 tasarruf  yeniyolgazetesi.com
Haber Merkezi

Adıyaman Belediyesi, enerji ihtiyacını yenilenebilir kaynaklarla karşılamak amacıyla 2023 yılında devreye aldığı Güneş Enerjisi Santrali (GES) ile yıllık ortalama 655 ton kömür tüketimine denk elektrik üretiyor. Ayrıca üretilen enerji aylık elektrik üretiminin yüzde 20’sini karşılıyor.


Belediye olarak yenilenebilir enerji yatırımlarını önemsediklerini belirten Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, Belediyenin enerji ihtiyacını güneşten karşılamak amacıyla şehre kazandırılan GES projesi hakkında bilgi verdi. 2023 yılında hayata geçirilen Güneş Enerjisi Santrali (GES) ile hem sürdürülebilir enerji üretimine katkı sağladıklarını hem de çevreyi koruduklarını söyleyen Tutdere, kısa süre önce bakım yapılarak verimi artırılan Bahçecik Mahallesi’ndeki GES projesinden elde edilen elektriğin, belediyenin aylık elektrik tüketiminin yüzde 20’sini karşıladığını belirterek önümüzdeki yıllarda bu oranı daha da artıracak yeni yatırımlar yapmayı hedeflediklerini ifade etti.

 

“GES YILDA 87 BİN 500 AĞACIN GÖREVİNİ ÜSTLENİYOR”

 

Bahçecik GES’in teknik detayları hakkında da bilgi veren Tutdere, “2023 yılında devreye alınan, 1.05 megavat güce sahip GES santralimizde yaklaşık 1909 panel bulunuyor. Santral, yıllık 1 milyon 620 bin 756 kilovat elektrik üretimi ile 655 ton kömür tüketimine denk geliyor. Ayrıca, bu kapasiteyle yıllık 1.615 ton karbondioksit salınımını önleyerek, 87 bin 520 ağacın yaptığı çevreyi koruma görevini yerine getiriyor.” dedi.

 

YAPILAN BAKIM VE TEMİZLİKLE VERİM ARTTI

 

2023 Eylül ayında üretime başlayan GES, bakımsız kaldığı dönemlerde günlük 5 bin 400 kilovat üretim yapıyordu. Yapılan bakım, onarım ve temizlik çalışmalarının ardından bu değer 7 bin kilovata çıkarıldı.

 

YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI DEVAM EDECEK

 

Yenilenebilir enerji kaynaklarının hem çevresel hem de ekonomik anlamda önemli katkılar sunduğunun altını çizen Başkan Tutdere, “Şehrimizin sahip olduğu yenilenebilir enerji potansiyelini kullanarak, doğa dostu projelere imza atmayı sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.