TBMM’de Konuşan Milletvekili ALKAYIŞ, Depremden Bugüne Adıyaman’da Yapılan Çalışmaları Tek Tek Duyurdu

TBMM’de Konuşan Milletvekili ALKAYIŞ, Depremden Bugüne Adıyaman’da Yapılan Çalışmaları Tek Tek Duyurdu yeniyolgazetesi.com
Haber Merkezi

TBMM’de yaptığı basın açıklamasında 6 Şubat depreminden itibaren Adıyaman’da yapılan çalışmaları ve bu doğrultuda atılan adımları bir bir değerlendiren AK Parti Adıyaman Milletvekili Avukat Mustafa ALKAYIŞ, mevcut yatırımların tamamlanmasıyla birlikte Adıyaman’ımızın yepyeni bir çehreye kavuşacağını ifade etti.


AK Parti Adıyaman Milletvekili Avukat Mustafa ALKAYIŞ, TBMM’de yaptığı basın açıklamasında 6 Şubat depreminde önemli ölçüde hasar görmüş olan Adıyaman’ımızla ilgili mühim bilgiler verdi. Adıyaman’da yapılan çalışmaları ve gelinen durumu sekiz ana başlıkta toplayan Milletvekili ALKAYIŞ’ın gündeminde şu konular yer aldı: Depremin Oluşturduğu Tahribat, Deprem Sonrası Sosyal ve  Nakdi Yardımlar, Kurulan Konteyner Kent Sayısı, Kentsel ve Kırsal Kalıcı Konutlar, Yerinde Dönüşüm Konutları, Rezerv Alanlardaki Konutlar, Kentsel Dönüşüm Konutları, Meydan Projesi .

 

Gerek Adıyaman’da gerekse depremin etkilediği diğer illerde yapılan çalışmaların büyüklüğüne bakıldığında böylesine bir afetin altından ancak AK Parti Hükümetinin kalkabileceğini belirten ALKAYIŞ, geleceğe dair umutlarının tekrar yeşerdiğini ve Adıyaman’ımızın inşa ve ihyası adına her daim çalışacaklarını söyledi. 6 Şubat depremi sonrasında şehrimizin ciddi yaralar aldığını ve bunun üzerine yoğun bir inşa faaliyetlerinin başladığını söyleyen ALKAYIŞ, bu inşaatların yalnızca birer inşaat değil aynı zamanda şehrimizin ve umutlarımızın yeniden doğuşunun göstergesidir.

 

Adıyaman’da depremden sonra ortaya çıkan bilançoyu ve atılan adımları sayısal verilerle açıklayan Milletvekili ALKAYIŞ, depremde 8.387 vatandaşımızın vefat ettiğini, 17.499 vatandaşımızın ise yaralandığını söyledi. Toplam 115.067 binadan 33.112’sinin; 269.116 bağımsız bölümden de 63.844’ünün, orta hasarlıları dâhil edildiğinde bina stoğumuzun yüzde 32’sinin zarar gördüğünü ifade eden ALKAYIŞ, hak sahipliğine başvuran 68.669 kişiden 43.614 kişinin müracaatı kabul edilmiştir. Hane yardımı kapsamında 127.101 afetzedeye 1 milyar 271 milyon; vefat yardımı kapsamında 7.146 aileye 714 milyon 599 bin 974 TL; taşınma yardımı kapsamında 887 milyon 625 bin TL; kira yardımı kapsamında 2 milyar 71 milyon 707 bin TL ödeme yapıldığını ifade eden Milletvekili ALKAYIŞ, toplamda 6 milyar 663 milyon 382 bin 764 TL nakdi ödeme yapıldığını söyledi.

 

57 konteyner kentte 33.000 aile ve 120.000 vatandaşımızın barınmakta olduğunu anlatan Milletvekili Alkayış, konteyner kentlerimizin tamamında alt yapı, çevre düzenlemeleri, idari birimler, Aile Sağlık Merkezleri, çocuk oyun alanları ve okul ihtiyaçlarının da tamamlandığını söyledi. Çarşı konteyner kentlerimiz olarak 42 noktada 820 esnafımıza konteyner temin edildiğini ifade eden ALKAYIŞ, yapılacak olan kalıcı konutlar hakkında da şu bilgileri verdi: “ Hak Sahipliği Sayısı: 43.871; Kentsel Kalıcı Konut 29.468, Köy-Kırsal Tipi Kalıcı Konutlar 8.930; Yapılacak Toplam Deprem Konutu Sayısı 38.398; Kurası Çekilen Konut Sayısı 8.158”.

 

Kalıcı konutların İhale Sürecinin 2025 Mart ayı itibarıyla tamamlanacağını belirten ALKAYIŞ,.bu konutların Merkez ilçemizdeki İndere ve Örenli bölgelerinde inşa edilmekte olduğunu ve İndere bölgesinin 16433 konut ile Türkiyenin En Büyük Şantiyesi durumunda bulunduğunu söyledi. Yerinde Dönüşüm için yapılan başvuru sayısının 23.451 olduğunu söyleyen ALKAYIŞ, Yerinde Dönüşüm için il genelinde 1.342 Bina ve 3.042 bağımsız bölüme ruhsat verildiğini belirtti. Yerinde Dönüşüm ve Kırsal konutlar ile beraber düşünüldüğünde 2025 yılının sonu gibi konut stokunun tamamlanacağını ifade eden ALKAYIŞ, Rezerv Alanlarının özellikle şehrin en işlek caddesi olan Atatürk Bulvarı üzerinde inşa edildiğini belirtti. Emlak Konut tarafından yapılan rezerv yapılarda 2.003 bağımsız bölümün 703 adedinin konut, 876 adedinin dükkân ve 394 adedinin ofisten oluştuğunu aktaran ALKAYIŞ, Rezerv Alanlarında inşaat çalışmalarımızın bütün noktalarda ve hızlı bir şekilde ilerlemekte olduğunu söyledi. Şehrimizin güneyinde bulunan Mara ve Musalla Mahallelerimizde 4 etaptan oluşan kentsel dönüşüm çalışmalarımızın hızla devam ettiğini belirten ALKAYIŞ, ilk 3 etabımızın ihalesinin tamamlandığını ve 4. Etabımızın da ihale aşamasında olduğunu söyledi. Alkayış, ayrıca, 1. Etabımızın geçici kabul aşamasında olup yakında teslimatlarının sağlanacağını da söyledi.

                                       

2 Etaptan oluşan Meydan Projesi’nin 1. Etabının projesinin inşallah bu ayın sonunda tamamlanacağını söyleyen ALKAYIŞ, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat KURUM’un da belirttiği gibi, bu projelerin şekillenmesinde bu bölgede oturan vatandaşlarımızın talep ve görüşlerinin esas alınacağını ifade etti. Adıyaman’ımızın kalkınması ve daha yaşanabilir bir düzeye erişmesi için geceli gündüzlü çalıştıklarını kaydeden AK Parti Adıyaman Milletvekili Avukat Mustafa ALKAYIŞ, mevcut proje ve çalışmaların hepimizi umutlandırdığını söyledi.