Tarihi Cumhuriyet İlkokulu Tarih mi Oluyor?

Tarihi Cumhuriyet İlkokulu Tarih mi Oluyor? yeniyolgazetesi.com
Hacer Aslan

İlimizin en eski okulu olan Cumhuriyet İlkokulunun yapılan en son şehir planlamasında yer almadığı görüldü.


6 Şubat depremleriyle birlikte büyük hasar alan ilimizin sembol okullarından biri olan ve geçmişten bugüne bir çok kıymetli büyüğümüzün eğitim aldığı  Cumhuriyet İlkokulunun Çevre ve şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan rezerv çalışmasında görülmemesi kamuoyunda şaşkınlık yarattı. 

Bilindiği gibi neredeyse  Cumhuriyetimizle yaşıt olan bu okulumuz, Deprem öncesine kadar Adıyaman’ın en prestijli okullarından biri olarak hizmet vermekteydi.  Bahçesinde bulunan taş bina ve aynı mimariye sadık kalınarak yapılan 1999 yapımı yeni binasında deprem öncesinde 1250 öğrencisi bulunan bu okul, Bahçelievler, Yenipınar ve Sıratut Mahallesinin öğrencilerini kabul etmekteydi. Depremde ağır hasar alan eski bina Eğitim ve Kültür Müzesi olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığına devredildi. Aynı alanda bulunan ve orta hasarlı olan okul için de Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından güçlendirme çalışmaları başlatıldı. Ancak basına yansıyan rezerv planlamalarında bu yapılara yer verilmediği görüldü. 
Geçtiğimiz eğitim öğretim yılında kendi okullarından yaklaşık 4 kilometre uzaktaki Şehit Mehmet Kılınç ilkokulunda eğitim almak zorunda kalan Cumhuriyet ilkokulu öğrencileri bugün okullarını tamamen kaybetmek üzere.
Depremin yıkıcı izlerinin silinmesi amaçlanırken, yapılan çalışmalarda şehrin en köklü okullarından birini de silmek bu şehrin insanlarının aldığı yaralara bir yenisini daha eklemekten başka bir şey değildir. Neredeyse bir asırdan beri eğitim veren ve bölgenin önemli oranda eğitim ihtiyacını karşılamaya devam eden bu okulun çevresindeki ilkokullar bu yaş grubu öğrencilerinin gidebileceği yakınlıkta olmaması da bu okulun ilimiz ve bulunduğu çevre açısından önemini bir kez daha göstermektedir. 
Şimdi şehrimizin yeni planlamasını yapanlara soruyoruz:
Bu şehri planlarken tarihi dokusunu da korumak gerekmez mi? 
Cumhuriyet İlkokulu kalkınca yerine planlanan boş meydan bu halkın hatıralarında da bir boşluk oluşturmaz mı? 
Deprem öncesinde Cumhuriyet İlkokuluna giden 7-11 yaş arasındaki 1250 tane öğrenciyi nereye göndereceksiniz? 
Bu soruların ilin yöneticileri ve planlamacıları tarafından cevaplanması ve yapılan yanlıştan bir an önce dönülmesi, Adıyaman halkının yeni bir hüsrana uğramaması en büyük temennimizdir.