DAİMFED Malatya Başkanı Esen’den devam eden çalışmalar ile ilgili değerlendirme

DAİMFED Malatya Başkanı Esen’den devam eden çalışmalar ile ilgili değerlendirme yeniyolgazetesi.com
IHA

Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED) Malatya Şube Başkanı Kadircan Esen, rezerv alanlarından, yerinde dönüşüme ve yeri tartışma konusu olan Söğütlü Cami projesi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.


DAİMFED Malatya Şube Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi Kadircan Esen, deprem bölgesi Malatya’da devam eden rezerv alanları, yerinde dönüşüm ve Söğütlü Cami projesi ile ilgili gündeme dair açıklamalarda bulundu.

 

Geçtiğimiz günlerdeki açıklamaları ile inşaat mühendisliği eğitiminde hasar tespiti dersi olmadığı ve bundan dolayı hasar tespitlerinin sahada yanlış yapıldığını belirtiklerini hatırlatan Esen, bu tespitlerinin kamuoyu tarafından desteklenmesinden de mutluluk duyduğunu söyledi.

 

Kentte devam eden rezerv alanları ile ilgili de tespitlerine değinen Esen, rezerv alanların yerleri noktasında hem fikir olduklarını söyledi. Ancak bu alanlarda bazı belirsizliklerin devam etmesinin vatandaşlar arasında huzursuzluk oluşturduğunu da aktaran Esen, “Malatya’mızda 400 hektarın üzerinde ilan edilen bir rezerv alan noktamız var. 13 milyon metrekare inşaat alanı noktasına gelmekte bu. Bir sene önce düşünülmesi gereken şeylerin bugün düşünülmesi de esnaflarımız noktasında, şehir noktasında bazı sıkıntılar doğurduğunu gözlemliyoruz. En son Kışla Caddesinde tahliye ile alakalı açılan davada da idare mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararı alması aslında bir noktada esnafımız için gerekli zaman kazandırsa da ve bir noktada da projenin gecikmesi anlamı taşıdığını belirtmek istiyorum. Rezerv alanlarının içerisinde binaları hasarsız ve az hasarlı olan vatandaşlarımızın lisanslı eksperler vesilesi ile binalarının değer tespitlerini yaptırmalarını ya da hukuki yolla tespitler yaptırarak uzlaşma noktasında daha ellerinin rahat olacağını belirtmek istiyorum” dedi.

 

Yerinde dönüşüm projeleri ile ilgili de konuşan Başkan Esen, vatandaşların bir müşavirlik hizmeti veya mühendislik hizmeti alması gerektiğini söyledi. Esen, “Çünkü bu noktada yapılacak binanın projesinden tutunda dış cephesinden, içerisinde kullanılacak malzemelerine kadar detaylandırılması ve bu detaylandırma sonucunda fiyatlandırılması gerekiyor. Fiyat teklifleri alınırken de aynı hususlarda aynı çerçevede fiyat teklifleri alınması gerekiyor. Ayrıca başka bir husus ise piyasada fiyatlandırmanın çok tutarsız olduğuyla alakalı bilgiler alıyoruz. Burada tabii ki çok aşırı düşüyor ya da çok yükseğe giden fiyatlar değil mantıklı çerçevede kalan fiyatlandırma noktasına hemşerilerimizi yönlendirilmesi gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

 

Yerinde dönüşüm için anlaşılan şirketin de araştırılması gerektiğini belirten Esen, “6 Şubat depremleri öncesinde devam eden bir şirketin hissedarları aynı şirket üzerinde devam ediyor mu? Bu en önemli husus. Sonradan devredilen ya da sonradan oluşturulan şirketlerin ticaret kanunu kapsamında bunun önü açık fakat burada tecrübesi olmayan iş deneyimi olmayan kişilerin işin ehli olmayan tarafına işin ehli olmayan kişiler tarafınca yapılacak uygulamaların yarın daha büyük sıkıntılar doğurabileceğini düşünüyoruz. Bu noktada vatandaşlarımız işi verecekleri firmaların geçmişlerini de araştırarak iş deneyimlerini sadece tüzel kişilik olarak değil gerçek kişiler olarak da araştırılması gerektiği noktasında fikir vermek istiyoruz” şeklinde konuştu.

 

Başkan Esen, son günlerde kamuoyunda tartışmalara neden olan Söğütlü Cami’nin projesi hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Caminin yeri noktasında oluşturulan gündemin biraz daha suni bir şekilde gündem olduğunu ifade eden Esen, “Söğütlü Camisi ya kendi yerinde yapılmalı, kendi noktasında değerlendirilmeli. Ya da ismi yaşatılarak ya da onun bazı noktaları, bazı hatıraları yaşatılarak daha farklı bir noktada değerlendirilebilirdi. Şöyle bir şerh koyuyoruz ama kendi yerinde yapılırken de altında ticarethane olan bir cami kesinlikle ibadethane olarak sağlıklı olmayacağına kanaat getiriyoruz. Söğütlü Caminin, Yeni Cami ile yan yana yapılacak olması fikrini de bu yanlışların üstüne eklenen bir yanlışlık olarak değerlendiriyoruz” diye konuştu.