Maraş tarhanasının olmazsa olmazı ’çığ sergisi’ böyle yapılıyor

Maraş tarhanasının olmazsa olmazı ’çığ sergisi’ böyle yapılıyor yeniyolgazetesi.com
IHA

Kahramanmaraş’ta tarhana imalatçılarının kullandığı çığ sergisi, zor doğa şartlarında toplanıp tek tek dizildikten sonra üreticilere satılıyor.


Kahramanmaraş’ta yaz mevsiminin gelmesiyle beraber tarhana üretimi başladı. Tarhana üreticilerine çığ sergisi üreten konargöçerler, zor doğa şartlarında çalışıyor. Adana ve Osmaniye bölgelerinde toplanan çığ çubukları, kurutulduktan sonra oluşturulan tezgahta ip yardımıyla tek tek diziliyor. İki buçuk üç metre uzunluğunda olan ve günde ortalama üç top hazırlanan çığ sergileri tarhana üreticilerine 400-500 lira arasında satışa sunuluyor.

 

Kahramanmaraş’taki buldukları boş alanlarda toplu olarak konaklayan vatandaşlar, zor hayat şartlarında hazırladıkları çığ sergilerini satıyor.

 

Yaptıkları işin zor olduğunu anlatan konargöçer Mustafa Filiz, “Deniz sahillerinde, çölde ve ormanlık alanlarda ortaya çıkar oralardan çekeriz kuruturuz ve burada hazırlarız. Bu serginin özelliği tarhananın görünümü ve sökümü rahat olur. Bazen tek bazen de çift çığ çubukları ile birleştiririz. Günde 10 tane yaparız. Hava şartları zor bütün işleri arabada yapıyoruz ve yetkililerin bize bir yer göstermelerini istiyoruz” diye konuştu.

 

Tarhana üreticisi Mustafa Ejderha, “Bu ürünlerle bizler üreticiler olarak tarhana yapıyoruz. Çığ olmaz ise tarhana olmaz tanesine 500 lira diyorlar. Bu adamların da emeği var sonuçta” ifadesini kullandı.

 

Yaşar Time ise, “Bu ürünlerin naylonu çıktı ama bitki çığ daha sağlıklı o yüzden üretimi de zor ve Maraş halkı bilir başka kimse bilmez” diye konuştu.