CHP’nin Gölbaşılı Kadın Adayları Bir Adım Önde

CHP’nin Gölbaşılı Kadın Adayları Bir Adım Önde yeniyolgazetesi.com

Seçimlerin yaklaşmasıyla siyasi partilerde de hareketlilik her geçen gün artıyor. Aday adayları birer birer sahaya iniyor. Resmi açıklamalardan ayrı olarak kamuoyunca bilinen birçok ismin aday adaylığı söz konusu.


Tüzüğünde yüzde 33’lük kadın kotası bulunan

CHP’de şu ana kadar sadece üç kadın adayın ismi geçiyor. Bu adayların kadın olmaları dışında bir ortak yanları daha var. Üçü de CHP’nin yıllar sonra Belediye Başkanlığını kazandığı Gölbaşı ilçesinden. Bu ismler, önceki dönem milletvekili adaylarından Gazeteci-Yazar Fatma Ulubey, Avukat Songül Varki Yıldırım ve mevcut ilçe başkanı Emine Köseler. Bilindiği üzere CHP’de İl, İlçe Başkanlarıyla Belediye Başkanlarının ve parti yönetiminde görevi bulunanlardan adaylık düşünenlerin 26 Aralık 2022 tarihine kadar görevlerinden istifa etmeleri gerekiyordu. Kahta ilçe başkanı Mustafa Celayer’in yaptığı açıklamadan resmi olarak istifa ettiği bilinmekte. Ancak aday adaylığı için ismi geçen Gölbaşı İlçe Başkanı Emine Köseler’in istifa edip etmediği konusu şu ana kadar sır gibi saklanıyor. Gelen kulis bilgilerinin istifa ettiği yönünde olduğunu belirtmekte de fayda var.

Batı İlçelerini Temsilen Kadın Aday Çıkacağının Teminatı CHP’nin Kadın Kotası

CHP’nin parti programında kadınlarla ilgili politikalarını, “Cinsiyet Eşitsizliği” başlığı altında ele aldığı görülüyor. Parti programında kadınlarla ilgili olarak; “Kadın Veri merkezleri, Kadın merkezleri ve Ulusal kadın konseyi kurularak kadın sorunlarının katılımcı bir yaklaşımla çözüleceği” ileri sürülmekte, ayrıca “TBMM’de Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu kurulacağı, siyasette karar verme mekanizmalarında kadın oranın arttırılacağı ve yerel ve genel seçimde aday olmaları özendirileceği” ifadeleri yer alıyor. CHP’nin kadın kotası uygulaması ve şu ana kadar sadece Gölbaşı ilçesinden aday adaylığı için ismi geçen üç kadın aday adayının varlığı Gölbaşı’ndan bir kadın aday çıkmasının kuvvetle muhtemel olduğunu gösteriyor. Kadın kotasının varlığı batı ilçelerinin temsilinin kadın adaylarda olacağının teminatı gibi görünüyor.

Araştırmalar “Kadın Aday”ı İşaret Ediyor

Kadın temsilinin güçlendirilmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin hayata geçirilmesi amacıyla kurulan Ben Seçerim Derneği sonuçlarını siyasi partilerle de paylaştığı bir saha araştırması yaptırdı. KONDA Araştırma ve Danışmanlık Şirketi tarafından 31 ilde yapılan anket çalışması kapsamında 2258 kişiyle görüşüldü.

Araştırmaya göre kadınların yüzde 79’u kadın milletvekili sayısının artması durumunda kadınların başka alanlarda da önemli roller üstleneceğini düşünüyor. Erkeklerin ise yüze 66’sı bu düşünceye sahip. Toplumun yüzde 51’i siyasi partilerin kadın adayları seçilemeyecek yerlerden listeye koydukları fikrine katılırken, toplumun yüzde 27’si bu düşünceye katılmıyor. Kadınlar arasında bu görüşü taşıyanların oranı erkeklere göre daha fazla. Toplumun yüzde 40’ı hiçbir partinin kadın erkek eşitliği konusundaki duruşunu başarılı bulmuyor. 18-32 yaş arasındaki gençlerin yüzde 46’sı siyasette kadınlara yeterince fırsat verilmediğini düşünürken, partilerin yaklaşımını eleştiriyor.

Tutdere Gerçeği

Birçok ismin aday adaylığı için kolları sıvadığı ve sahaya indiği bugünlerde kamuoyunda “CHP’nin birinci sıra adayı belli, listenin geri kalanı güçlü isimlerle tamamlanacak” görüşünün hakim olduğu gözlerden kaçmıyor. Geçtiğimiz haftalarda da kamuoyuna yansıdığı şekilde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin resmi istatistiklerine göre Adıyaman il olduğundan bu yana seçilen tüm milletvekillerini çalışkanlığıyla geride bırakan, ilk döneminde en yüksek oyla TBMM Başkanlık Divanına seçilen hukukçu milletvekili Abdurrahman Tutdere’nin 28. Dönem için de en güçlü aday olduğu görüşü hakim. Mevcut vekilin çalışkanlığı, kamuoyundaki büyük karşılığı ve CHP’nin kadın kotası uygulaması dikkate alındığında adaylık yarışının ilerleyen günlerde daha da kızışacağı kaçınılmaz görünüyor.Haber:S. Sinan ALKAYIŞ