Adıyaman Faal Gazetecileri Cemiyeti Başkanı ve Yeniyol Gazetesi Sahibi İbrahim Aslan, Güne Bakış Gazetesi İmtiyaz Sahibi Mustafa Yücekaya, Işık Gazetesi İmtiyaz Sahibi Bilal Işık ve Gazeteci-Yazar Necati Atar Adıyaman belediye Başkanı Dr. Süleyman Kılınç’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette, 6 Şubat depremi, sonrası ve geleceğe dair çalışmalar görüşüldü.
Adıyaman belediye Başkanı Dr.Süleyman Kılınç, Adıyaman’ın yeniden ayağa kalkması için belediye olarak yoğun bir çabanın içerisinde olduklarını belirterek, “Bu depremin yüzyılın depremi, asrın felaketi olduğu söyleniyor ama bana göre bu deprem, yüzyılların depremidir. Özellikle depremden en çok etkilenen illerin başında Adıyaman geldiği düşünülürse, tablonun vehameti daha çok ortaya çıkar.
Adıyaman’ın sadece belediye yönüyle değil, tarımıyla, sanayisiyle, sağlığıyla, sporuyla, hayatın her alanıyla yeniden ayağa kalkması ve yeniden kalkınması gerekir. Bunun için hepimize görev düşüyor. Bu kentte yaşayan herkesin yapabilecekleri var.” dedi.
Kılınç, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde hükümet olarak deprem bölgesine ve ilimize özel önem gösteriliyor. İl Merkezi ve köylerde yapılan konutların tamamlanmasıyla, yerinde dönüşümün hızlanmasıyla Adıyaman’ın çehresi çok değişecek.” dedi.
Adıyaman’da Sıfırdan Planlama Yapılmalı
Belediye Başkanı Kıılınç, Adıyaman’ın sıfırdan planlama yapılmasından yana olduğunu belirterek, “Geçtiğimiz günlerde Türkiye Tasarım Vakfının öncülüğünde İstanbul’da yapılan bir çalıştaya katıldım. Orada da söyledim. Lokal bölgelere ağırlık vermemiz, sıfırdan imar planı yapmamız gerekir. O çalıştayda çok güzel fikirler ortaya çıktı. Adıyaman için çok güzel projeler, çok güzel fikirler var. Adıyaman kent dokusunu korumak şartıyla, kalıcı konutlar, yerinde dönüşümün yanında kentsel dönüşüme de ağırlık vermeliyiz.” dedi.
Adıyaman’dan Gidenleri Geri Döndürecek İstihdam ve Zenginlik Gerekli
Deprem nedeniyle Adıyaman’dan geçici olarak giden insanların da geri dönmesi için çalışma yapılması gerektiğini söyleyen Kılınç, “Adıyaman’da istihdamına katkı sağlayacak, katma değerini arttıracak sektörlerin yatırım yapması için topyekûn bir çaba var. Yeni Organize Sanayi Bölgesi, yeni sanayi alanları, yeni sektörler, yen, yatırımlarla bu kenti zenginleştirmeli, insanımızı burada tutmalı, gidenlerin de bir an önce dönmesini sağlamalıyız.
Kültür Merkezimiz de Yapılacak
Belediye çalışmaları hakkında da bilgi veren Kılınç, “Belediye olarak borcumuzu kapatacak seviyedeyiz. 4 yılda aldığımız araç sayısı, şu ana kadar, daha önceki dönemlerde alınan araç sayısı kadardır. Bizim düşündüğümüz, devlete yaptırdığımız, iki battı çıktı, Millet Bahçesi, Kuşaklama kanalı gibi önemli yatırımlar var. Seçim öncesi vadettiğimiz kültür merkezi vardı o da yapılacak.
Pandemi döneminde, bütçesine göre belki Türkiye’de esnafa en fazla yardım yapan belediyeyiz. Tüm bunlara rağmen, şu an borcumuzu kapatacak seviyedeyiz.
1 megavatlık bir GES yaptık. Maliyeti 40 milyona yakın. Hibe aldık. 4.6 megawatlık bir GES’i daha yapacağız. Sosyal gelişim merkezi, ayakkabı kent bin 500 kişiye istihdam kapısı olacak. Tarım Mükemmeliyet Merkezi, tarımın katma değerini arttıracak. Bunlar hep eş finansmanla kazandırdığımız projeler. Bir taraftan istihdam, bir taraftan kültürel ve sanatsal faaliyetler, bir taraftan altyapı, üstyapı.” dedi.
Kılınç, depremde çok acı çekildiğini belirterek, “İnsanların motive olması, çocuklarımızın ve gençlerimizin morallerinin yüksek tutulması için belediye olarak çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Bu kentin umuda ihtiyacı var, morale ihtiyacı var. Sadece belediye olarak değil, toplumun her kesiminin bu konuda elinden geleni yapması, bu şehir için elzemdir” dedi.
Hayatın Normale Dönmesi İçin Yapılacak Çok İş Var
AGAD Başkanı İbrahim Aslan da, “6 Şubat’ta meydana gelen depremde Adıyaman, en çok etkilenen illerin başında geliyor. Hem yıkım olarak hem de vefat eden insan sayımız olarak çok kötü durumdayız. Bir yandan enkazlar, bir yandan toz, bir yandan yeni yapılan konutlar var ama Adıyaman’da hayatın normale dönmesi için yapılacak daha çok iş var.” dedi.