GAÜN, Araştırma Üniversitesi olma sürecinde, eğitim - öğretim ve araştırma faaliyetlerinde, kalitenin artırılması, geliştirilmesi, yaygınlaştırılması ve sürekli iyileştirilmesi amaçlarına yönelik olarak kamu sektörü ve özel sektör kuruluşları ile diğer paydaşlar arasındaki iş birliğini ve bu iş birliğinin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla senato toplantısında Danışma Kurulu kurulmasına karar verdi. Gaziantep Üniversitesi Danışma Kurulu paydaşları arasında Gaziantep Valiliği, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Şehitkâmil Belediyesi, Şahinbey Belediyesi, Gaziantep Ticaret Odası, Gaziantep Sanayi Odası, Gaziantep Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, İpekyolu Kalkınma Ajansı, Gaziantep Ticaret Borsası, Gaziantep Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi yer alıyor.
Araştırma üniversiteleri, araştırma kapasitesi, araştırma kalitesi, etkileşim ve iş birliği konularında toplam 40 performans göstergesine göre değerlendirilmekte olduğundan, Araştırma Üniversiteleri Performans İzleme Kriterleri göz önüne alınarak BAP Usul ve Esasları ile RM kodlu proje desteklerinde çeşitli düzenlemeler yapıldı. Bilimsel Araştırmalar Proje Birimi araştırmayı yönlendirecek destekleri artırdı. Verilerin izlenebilirliği Kurumsal Bilgi Yönetim Sistemi üzerinden takip edilerek göstergelerin artışına yönelik çalışmalara yön veriliyor.
Gaziantep Üniversitesinde son dört yılda yapılan araştırma ve yayın sayısında gözle görülür bir artış olduğunu belirten GAÜN Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın, YÖK’ün, Gaziantep Üniversitesi’ni Araştırma üniversitesi olması yönünden izlemeye aldığını, 2025 yılında Gaziantep Üniversitesinin Araştırma üniversitesi olacağını söyledi.
Yükseköğretim Kurulu, araştırma, yayın ve proje performanslarını her geçen yıl yükselten Gaziantep Üniversitesini son yıllarda göstermiş olduğu performansı nedeniyle ‘Araştırma Üniversitesi’ adayı olarak 2 yıllık izleme sürecine almıştı.