Bakan Bak: "Çok modern ve kayısı için önemli bir merkez"

Bakan Bak: yeniyolgazetesi.com
İHA

Geçtiğimiz gün Malatya’ya bir dizi temas ve ziyaretlerde bulunan Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, Recep Tayyip Erdoğan Dünya Kayısı Ticaret Merkezi’nde incelemelerde bulundu. Bakan Bak, Recep Tayyip Erdoğan Dünya Kayısı ve Ticaret Merkezi’nin çok modern ve kayısı için önemli bir merkez olduğunu söyledi.


Recep Tayyip Erdoğan Dünya Kayısı Ticaret Merkezi’nin faaliyete geçmesi ile birlikte kayısının sanayi mamulü haline gelmesi için önemli adımların atılacağını ifade eden Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, kayısıdan elde edilen gelirin de artırılacağına vurgu yaptı. Ayrıca kuru kayısının dünya piyasasından elde ettiği 5 milyar dolarlık gelirin 2 milyar dolarının Malatya’dan elde edilmesi için çalışmaların sürdürüldüğünü belirten Başkan Gürkan, kayısının katma değerinin en az 5 kat artacağının altını çizdi.

 

 

 

Gürkan, Yeşilyurt ilçesi Yaka Mahallesi Yaş Sebze ve Meyve Hali Yanında yer alan Recep Tayyip Erdoğan Dünya Kayısı Ticaret Merkezi’nin kısa bir süre sonra faaliyete geçeceğini belirtti. Gürkan, kayısının dünya pazarında hak ettiği yeri alması, fiyat konusunda bir istikrar yakalaması için yapımına başlanılan ve tamamlanma aşamasına gelen Recep Tayyip Erdoğan Dünya Kayısı Ticaret Merkezi’nin, şimdiden Malatya’nın ve Türkiye’nin prestij yatırımlarından biri haline geldiğini de vurguladı.

 

 

 

Kayısının katma değerini artırarak, Malatya ve ülke ekonomisine önemli katkı sunacak Recep Tayyip Erdoğan Dünya Kayısı Ticaret Merkezinin içerisinde dükkânlar, emanet ofisleri, konferans salonları, laboratuvarlar, çalışma ofisleri, toplantı salonları, kayısı müzesi vb. sosyal donatı alanları yer alıyor.

 

 

 

‘Güneşin altın yumurtası’ olarak atfedilen kayısının ekonomik değerinin artırılması ve dünya piyasasındaki hak ettiği değeri görmesi adına Recep Tayyip Erdoğan Dünya Kayısı Ticaret Merkezi’nin büyük önem taşıdığını ifade eden Başkan Gürkan, “Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85’ini karşılayan ülkemizde Malatya bu üretimin yüzde 80’ini karşılıyor. Malatya bu anlamda hem ülkemizde hem de kahir ekseriyetle diğer ülkelere ihracat yapmakta. Malatya’dan yurt dışına yıllık 100 bin ton kuru kayısının üzerinde ihracat yapılırken şu anda 300 milyon dolar civarında bir rakam ekonomik olarak telaffuz ediliyor. Kuru kayısının dünya piyasasında 5 milyar dolara yakın bir girdisinin bulunduğu dönemde, 300 milyon dolar civarındaki rakam Malatya için önemli bir katma değer olmakla birlikte kesinlikle Malatya için yeterli bir rakam değildir. Bu rakamın en az 1,5 - 2 milyar dolarlar seviyesine çıkarılması gerekmektedir. Böylece kayısının ilimiz ve ülkemiz ekonomisine sağlayacağı katma değer de en az 5 katı artmış olacaktır” dedi.


 

Bakan Bak: "Çok modern ve kayısı için önemli bir merkez"