Depremde Hasar Gören İbadethaneler Yeniden Restore Ediliyor

Depremde Hasar Gören İbadethaneler Yeniden Restore Ediliyor yeniyolgazetesi.com
Haber Merkezi

Adıyaman’da deprem sonrası yapılan çalışmalar kapsamında, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından organize edilen 50’si ulusal, 50’si uluslararası olmak üzere toplam 100 basın mensubu, bölgede incelemelerde bulundu. Heyet, İndere ve Örenli bölgelerindeki kalıcı TOKİ konutlarını ziyaret ederken, depremde yıkılan Ulu Camii ve Mor Petrus-Mor Paulus Süryani Ortodoks Kilisesi’nde devam eden restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi. Çalışmalar hakkında Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlü


371 Tarihi Yapı Hasar Gördü

Deprem bölgesindeki 11 ilde Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait toplam 678 tarihi yapı bulunduğunu belirten Koncagül, bunlardan 371’inin hasar gördüğünü açıkladı. Koncagül, Adıyaman’da 15 vakıf eserinin bulunduğunu, bunlardan 12’sinin depremde etkilendiğini ve 10’unun ihalesinin tamamlandığını belirtti. Çalışmaların hızla sürdüğünü kaydeden Koncagül, şu bilgileri paylaştı:

“Adıyaman’daki tarihi yapılarımızın tamamında projelerimizi hazırladık. İncelemeler sonrası taşların ayrıştırılması yapıldı ve projeler koruma kurullarından onay aldı. Şu anda zemin iyileştirme ve temellerin güçlendirilmesi aşamasındayız. Ulu Camii’nde olduğu gibi burada da yapının sağlam bir zemine oturmasını sağlıyoruz.”

Daha önceden kullanılan taşlar yeniden değerlendiriliyor

Tarihi ibadethanelerde kullanılan taşların kaybolmasının asla söz konusu olmadığına dikkat çeken Koncagül;”Taşlar tek tek sökülüp, tek tek numaralandırılarak, envanteri çıkarılarak söküldü. Bu taşlar alanda yer olmazsa da başka yere taşınarak koruma altımda tutulur. Kaybolma olmaz, sadece bizim gözetimimizde başka yerde muhafazası söz konusudur. Aynı taşları bu yapılarda tekrar kullanacağız. Tamamen erimiş, yok olmuş taşların yerine de aynı yapanın kendi özelliklerindeki taşı ocaklardan araştırarak buluyoruz ve onları kullanacağız. Ama genelde yüzde 70-80 kendi taşıyla yapacağız. 
Özgün malzemeleri kullanarak duvarları örüp yapıyı tamamlayacağız. Hedefimiz yıl sonunda bu eserleri ibadete açmak” dedi.

Kilise Tamamen Söküldü, Aslına Uygun Yeniden İnşa Edilecek

Mor Petrus-Mor Paulus Süryani Ortodoks Kilisesi’nin restorasyon süreciyle ilgili bilgi veren Adıyaman ve Çevre İller Metropoliti Mor Ğriğoriyos Melki Ürek, kilisenin tamamen söküldüğünü ve aslına uygun şekilde yeniden inşa edileceğini belirtti.

“Kilisenin taşlarının bir kısmı kullanılacak, ancak deforme olmuş taşlar değerlendirilmeyecek. Vakıflar Genel Müdürlüğü çalışmaları titizlikle yürütüyor, ayrıca restorasyonu prestijli bir firma olan Kale Grubu üstlenmiş durumda. Çalışmaların tamamlanmasını sabırsızlıkla bekliyoruz.” dedi.

Metropolit Ürek, depremin kiliseye ağır hasar verdiğini ve yapılan teknik incelemeler sonucunda yapının tamamen sökülmesine karar verildiğini belirtti. Şu an için küçük bir salonda ibadetlerini sürdürdüklerini aktaran Ürek, kilisenin yeniden inşa sürecinin kesin zamanlamasının belli olmadığını ifade etti.

Tarihi İkon Koruma Altında

Kilisede bulunan ve 1800’lü yıllara dayanan tarihi ikonun koruma altına alındığını belirten Ürek, “İkona saç bir kaplama ile çevrelendi ve muhafaza ediliyor. 1700’lü yıllardan kalma Meryem Ana ikonası da büyük bir özenle korunuyor.” dedi.

Ayrıca, kilisenin geçmişte de büyük bir deprem atlattığını hatırlatan Ürek, “150 yıl önce yıkılan kilisenin yerine şu anki yapı inşa edilmişti. Ne yazık ki, bu son depremde de büyük zarar gördü. Kültür ve Turizm Bakanımızla bizzat görüştük, kendisi kilisenin yeniden eski haline getirilmesi konusunda kararlı. Çalışmaların en kısa sürede tamamlanmasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Restorasyon çalışmalarının hız kazanmasıyla birlikte, Adıyaman’daki tarihi ibadethanelerin eski ihtişamlarına kavuşacağı ve cemaatlerine kapılarını yeniden açacağı gün için geri sayım başladı.