Adıyaman’da Jeoloji Mühendisleri Odası, kentte depreme dayanıklı yapıların inşa edilmesi ve mevcut yapıların gözden geçirilmesi konularında çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Oda yönetimi, serbest çalışan jeoloji mühendisleri ile birlikte düzenlenen danışma toplantısında önemli mesajlar verdi.
Toplantıda, “Artık deprem olacak mı, olmayacak mı?” sorusundan çok, “Depreme dayanıklı binaları nasıl inşa ederiz?” sorusunun öncelikli olduğunu belirten Jeoloji Mühendisleri Odası, deprem gerçeği karşısında bilimsel çalışmaların ve zemin iyileştirme yöntemlerinin önemine dikkat çekti.
Depreme Karşı Bilimsel Çözümler Şart
Oda Başkanı Osman Özdemir, Marmara ve Bingöl-Karlıova depremleri gibi doğal süreçlerin, bilimsel verilere dayalı olarak önceden tahmin edilebileceğini ancak önemli olanın sağlam ve güvenli yapıların inşa edilmesi olduğunu vurguladı. Özdemir, “Adıyaman’ın zemini riskli bölgelerden biri. Bu nedenle zemin iyileştirme çalışmalarının doğru yapılması ve yapı-zemin ilişkilerinin dikkatle ele alınması şart,” dedi.
Eski Yapılar ve Asbest Riski Gündemde
Toplantıda, Adıyaman’da eski ve ekonomik ömrünü tamamlamış yapıların yeniden değerlendirilmesi gerektiği belirtilirken, şehirdeki yoğun tozun asbest riski taşıdığına da dikkat çekildi. Yetkili kurumların bu konuda önlem alması gerektiği ifade edilerek, ilerleyen yıllarda kronik hastalıkların önlenmesi adına gerekli çalışmaların bir an önce başlatılması talep edildi.
Eğitim ve Hızlı Ruhsatlandırma Önemli
Jeoloji mühendisleri, mesleki yeterliliklerin sürekli eğitimlerle geliştirilmesi gerektiğini ve belediyeler ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın daha etkin çalışması için destek vermeye devam edeceklerini belirtti. Ayrıca ruhsatlandırma süreçlerinin hızlandırılmasının, yeniden yapılanma sürecine olumlu katkı sağlayacağı ifade edildi.
Adıyaman için jeolojik risklerin doğru değerlendirilmesi ve tedbirlerin alınması gerektiğini belirten Jeoloji Mühendisleri Odası, depreme dayanıklı bir Adıyaman için gece gündüz çalışmaya devam edeceklerini duyurdu.