Kazakistan Adıyaman’ı unutmadı

Kazakistan Adıyaman’ı unutmadı yeniyolgazetesi.com
Haber: Hacer Aslan

Türkler’in ata toprakları, tarihi İpek Yolu’nun önemli duraklarından Kazakistan, Medya ve Turizm Forumu ile kapılarını yeni keşiflere açtı. Kazakistan’ın turizm gözdesi olma yolundaki Konaev kentindeki buluşmada 2018’de Adıyaman’ı gezen Kazak gazeteciler, depremde büyük yıkım yaşanan bölgeye geçmiş olsun dileklerini ileterek, desteklerinin süreceğini bildirdi.


Göçebe kültürünü yansıtan bir eski Türkçe sözcük olan ‘gezinmek’ anlamına gelen ‘kazak’ ve Farsça eklerle‘gezginlerin ülkesi’ olarak çevrilen Kazakistan, turizm atağı için harekete geçti. 

Ata toprakları olması nedeniyle Türkiye için yolun başlangıcı da denilebilecek, tarihi İpek Yolu’nun önemli duraklarından Kazakistan, Medya ve Turizm Forumu ile kapılarını yeni keşiflere açtı.

Kazakistan Türk Dili Konuşan Gazeteciler Vakfı tarafından 20-24 Temmuz 2023 tarihleri arasında düzenlenen 1. Uluslararası Medya ve Turizm Forumu, 17 ülkeden 200’den fazla gazeteci, turizm sektörü uzmanı, sivil toplum kuruluşu temsilcisinin katılımı ile Konaev kentinde gerçekleştirildi. Etkinliğe Mercan TV Mersin Temsilcisi Hediye Eroğlu da katıldı. 

 

KAZAKİSTAN’IN ÇATISI, TARNI DAĞLARI NEFES KESTİ

Program kapsamında öncelikle Kazakistan’ın tarihi ve doğal güzelliklerini keşfeden gazeteciler, ilk karşılarına çıkan mahzara olan Orta Asya’nın sınırlarını belirleyen Kazakistan’ın çatısı Tanrı Dağları ile adeta büyülendi…

Ardında Çin, önünde Kırgızistan’ın uzadığı Kazakistan’da milyonlarca yıllık varlığıyla UNESCO Dünya Mirası listesinde parlayan yıldız olarak öne çıkan Tanrı Dağları,kartpostalları andıran eşsiz manzarası ile gazetecilerin nefesini kesti.

 

ÇARIN KANYONUNDA ZAMAN, MEKAN YOK OLDU…

Gazeteciler daha sonra zamanın ve mekanın yok olduğu dünyanın en büyük ikinci kanyonu olan; Kazakistan Çarın Kanyonunu gezdi. 

Cengizhan’dan beyaz kurt ve kartallara çeşitli efsaneler ve mitlere ev sahipliği yapan kanyonda sınırlar ötesi bir gezi imkanı bulan gazeteciler, görsel şölen sunan milli parkın güzelliklerini sosyal medya paylaşımları sayesinde dünyayla buluşturdu. 

 

UÇSUZ BUCAKSIZ BOZKIRLARDAN YEŞİL STEPLERE…

Uçsuz bucaksız bozkırı, kardeşlik bağının verdiği kaynaşma ile aşarak öz Türkçe’nin sunduğu iletişim imkanıyla gelecekte yapılabilecek işbirlikleri için zemin hazırlama imkanı bulabilen gazeteciler ve turizmciler, steplerin eteğinde bol oksijen, yeşil ve doğal güzellikler eşliğinde kaynaştı. 

 

GAZETECİLER BEYİN FIRTINASI YAPTI

Kültürel geziler ve buluşmalar ile artık anlaşabilen, kültürel paylaşımlarda bulunabilen gazeteciler son gün ise 1. Medya ve Turizm Forumunda beyin fırtınası yaptı.

Enformasyon ve Sosyal Kalkınma Bakanı Prof. Dr. Darhan Kıdırali, Almatı Bölgesi Belediye Başkanı Marat Sultangaziev, Türk Dili Konuşan Gazeteciler Vakfı Başkanı Naziya Zoyahmergenkızı önderliğindeki etkinlikte, Türk dünyası ile Avrupa’daki soydaş gazeteciler turizm adınayapılabilecekleri masaya yatırdı. 

Uzmanları sunumlar yaparak katkı sağladığı akademiden sektörün önde gelen gazetecilerinin paylaşımları ile interaktif bir ortamda gerçekleşen forumda, turizm ve medya adına çeşitli içerik, fikir ve önerilere imza atıldı. 

 

ADIYAMAN UNUTULMADI…

Gazetecilerin Bakan Kıdırali ve Başkan Sultangaziev ile yaptığı özel toplantıda, Adıyaman ile turizm alanında yapılabilecek işbirliği çağrısı de gündeme geldi.

Adıyaman Faal Gazeteciler Cemiyeti (AGAD) Başkanı İbrahim Aslan'ın ev sahipliğinde 2018’de Kazakistan Türk Dili Konuşan Gazeteciler Vakfı’nın işbirliğiyle bölgeye gelen Kazak gazeteciler, depremde büyük yıkım yaşanan bölgeye geçmiş olsun dileklerini ileterek, desteklerinin süreceğini bildirdi.