Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK)’nin Ankara’daki genel merkezinde, 2021-2030 yıllarını kapsayan “İnsan Hakları ve Şiddetle Mücadele Bilincini Güçlendirici Saha Aktörleri Yetiştirme Projesi” çalıştayı gerçekleştirildi. Manisa Celal Bayar Üniversitesi, HEGEM Vakfı ve Küresel Gazeteciler Konseyi’nin düzenleyici kurum olarak yer aldığı çalıştaya 17 bakanlık ve 28 üniversiteyi temsilen katılım gerçekleşti.
Açılış konuşmasını yapan KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim, şiddetle mücadeleye KGK olarak destek verdiklerini hatırlatarak çalıştayın Türkiye barışına katkı sunması temennisinde bulundu.
HEGEM Vakfı Başkanı Adem Solak, şiddetle mücadele noktasında herkesin sorumluluk alması gerektiğine değinerek devletin ilgili kurumları ile sivil toplum kuruluşlarına büyük görevler düştüğünü ifade ederek çalıştayın önemine vurgu yaptı.
Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç, Türkiye’deki bütün üniversitelerin şiddetle mücadelede sivil ağ oluşturulmasına katkı vermesi gerektiğinin altını çizerek bilimsel katkının gerekliliğine değindi.
Aydın Valisi Hüseyin Aksoy’un proje katılımcısı olarak yer aldığı çalıştayda, pilot il olarak Aydın’ın sosyal arabuluculuk projesinde yer almasının katma değer oluşturduğunu dile getirdi ve “Aydın’da başarıya ulaşan bu projenin tüm Türkiye’ye model olmasını istiyoruz.” dedi.
Çalıştayın birinci oturumunda “Sosyal Arabuluculuk Modeli” ve ülke düzeyinde seferberliğe dönüşmesinin önemini Prof. Dr. Sezai Özçelik, “Aile Temelli Yeminli Sosyal Arabuluculuk” ve “Gençlik Arabuluculuğu” konusunu da Doç. Dr. Gül Sultan Özeren gerçekleştirdi.
İkinci oturumda ise HEGEM Vakfı Başkanı Adem Solak, “Şiddet Önleme Formatörlüğü” ve “İnsan Hakları Danışmanlığı” aktörleri konusunu ele alırken Doç. Dr. Ersan Koç da, “Kentsel Arabuluculuk” ve uygulama alanları konusunda sunum yaptı.
Çalıştayın üçüncü oturumunda ise bakanlık temsilcileri görüş ve önerilerini dile getirdi. Bu bölümde konuşan Vali Mülkiye Müfettişi Osman Kaymak da şiddetin önemli bir sorun olduğu ve ülkemizin bu konuda artık daha büyük adımlar atması gerektiği konusunda görüşlerini beyan etti.
Oluşturulacak taslak çalıştay raporu, bilim ve üst kurul adına bir ekip tarafından düzenlenerek onaylı çalıştay sonuç raporu yazılacak ve tüm katılımcılar ile aynı zamanda sürecin takipçisi olan Adalet Bakanlığına ve 12.Kalkınma Planı hazırlıklarının yürütüldüğü Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığına resmi yazı ile gönderilecek.
Sadece ülkemizin değil, dünyanın başındaki en büyük problemlerden biri olan şiddetle mücadele noktasında kararlılık gösterileceğinin ifade edildiği çalıştayda, alınan kararlar ile birlikte proje daha büyük bir ivme kazanmış olacak.
2023 yılının Temmuz ayında gerçekleştirilen bu çalıştayın çıktıları bir sene sonra ayrıca ele alınacağı açıklandı.