Başkan Kaya, “Önlem Almamak Yeni Ölümlere Davetiye Çıkarmaktır”

Başkan Kaya, “Önlem Almamak Yeni Ölümlere Davetiye Çıkarmaktır” yeniyolgazetesi.com
Haber Merkezi

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Adıyaman Temsilcisi Tuncay Kaya,6 Şubat depremi sonrası Adıyaman’da yapılan kalıcı konut şantiyelerinde yaşanan iş kazaları ile ilgili basın açıklaması yaptı.


   TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Adıyaman Temsilcisi Tuncay Kaya, " İlimiz Adıyaman’da 6 Şubat Depremleri sonrasında yapılmaya başlanan kalıcı konut şantiyelerinde çok sayıda işçi hayatını kaybetmiştir. Şantiyelerde alınmayan önlemler, yapılmayan denetimler can kayıplarına sebep olmaktadır. Özellikle Kule vinç ve İş makinelerinden kaynaklı yaşanan iş kazaları ne yazık ki ölümle sonuçlanmıştır. Bu da göstermektedir ki denetim yapılmamaktadır. Yurt dışında kullanım ömrünü tamamlayan kule vinçler kullanılmazken ülkemizde ve ilimizde 10-20 yıl arası çalışmış kule vinçler kullanılmaktadır. Kule vinçlerin bakımları ve denetimleri ne yazık ki yeterince yapılmamaktadır.  

Odamız ve Temsilciliğimiz defalarca belirtmiş ve vurgulamıştır ki yapılan bilimsel araştırmalar, meydana gelen iş kazalarının yüzde 50’sinin “kolaylıkla”, yüzde 48’inin de sistemli bir çalışma ile önlenebileceğini ortaya çıkarmaktadır. Özetle diyebiliriz ki araştırmalar, iş kazalarının tedbirler alınırsa %98’inin önlenebileceğini göstermektedir.

Ancak ne yazıktır ki tüm bu gerçeklere rağmen iş kazaları eksilmeden devam etmektedir. İşçi Sağlığı İş Güvenliği Meclisi’nin raporlarına göre, 2023 yılında 1932 işçi hayatını kaybetmiştir ve %20 ile inşaat iş kolu birinci sıradadır.

Yapı üretim süreci, insan iş gücü emeğine dayalı bir sektördür; sektördeki kazaların azaltılması ve önlenmesi için tedbirlerin bilimsel ve uygulanabilir olması şarttır. Alınacak tedbirler proje üretim aşamasından başlayarak bütün üretim safhalarını içerecek şekilde insan hayatını korumaya yönelik olmalıdır. Ve işverenlerin konuya maliyet hesapları üzerinden yaklaşması engellenmelidir.

Ülkemizde işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda bütüncül, çözümcü, insan odaklı bir yaklaşım sergilenemediğinden alınan önlemler yetersiz kalmakta, iş kazalarının önüne geçilememektedir. İktidarın mevzuat eksikliklerini bir an önce gidererek sürdürülebilir bir üretim süreci sağlaması zaruridir. Odamızın hayata geçirdiği “her şantiyeye bir şef” kampanyası ile şantiye şefliğinin tam zamanlı bir görev olduğunu, bunun iş kazalarını önlemekte de etkin tedbirlerden biri olacağını tekrar vurgulamak isteriz.

Emekçilerin işgücü ile yapılan her türlü üretimde, emekçilerin can güvenliği her şeyden önce gelmelidir.  Unutulmamalıdır ki ihmal edilen her konu insan hayatına mal olabilmektedir. Önlem almamak yeni ölümlere davetiye çıkarmak demektir.

İnşaat Mühendisleri Odası yaşanan olayların üzerinde titizlikle durmaktadır; İnşaat Mühendisleri Odası Adıyaman Temsilciliği olarak ilimizde neredeyse her hafta bir başka cana mal olan bu iş cinayetlerinin sıkı takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyururuz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve İl Müdürlüğü’ne çağrımızdır; Şantiyelerde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği önlemleri denetlenmelidir. Depremlerde fazlasıyla yaşadığımız acıları, iş kazaları ile tekrardan yaşamak istemiyoruz." İfadelerini kullandı.