Başkan Doğan Deprem Sonrası Süreci Değerlendirdi: Yıkımlar Tamamlanmadı, Hukuki ve İmar Sorunları Çözülmeli

Başkan Doğan Deprem Sonrası Süreci Değerlendirdi: Yıkımlar Tamamlanmadı, Hukuki ve İmar Sorunları Çözülmeli yeniyolgazetesi.com
Cahide Hayrunnisa Çiçek

Adıyaman Baro Başkanı Bilal Doğan, Mercan TV’de yayınlanan Psikolog Çetin Öztürk ile Pozitif Saat programına katıldı.


Adıyaman Baro Başkanı Bilal Doğan, Mercan TV'de katıldığı programda Adıyaman'daki deprem sonrası yaşanan süreçleri ve Baronun yürüttüğü çalışmaları değerlendirdi. 
Başkan Doğan, depremin etkisiyle hasar gören Adliye binasının ardından hukuki hizmetlerin konteyner ofislerde sağlandığını ve bu süreçte ilk etapta ücretsiz destek verdiklerini, ancak ilerleyen dönemde avukatların da ekonomik sürdürülebilirlik ihtiyacı nedeniyle ücretsiz hizmeti kaldırdıklarını ifade etti.
Yıkım sürecine de değinen Başkan Doğan, özellikle beklentilerin üzerinde bir zaman diliminde tamamlanamadığını belirtti. Yaklaşık on ayın geçmesine rağmen %40 oranında yıkımın tamamlanmadığını ve bu durumun, özellikle insan sağlığını tehdit eden toz ve asbest gibi unsurların ortaya çıkmasına neden olduğunu vurguladı. Yıkım sürecinde usulüne aykırı uygulamaların yapıldığını ve bunun halk sağlığı açısından risk oluşturduğunu dile getirdi.
Konteyner ve kira desteği konusuna da değinen Doğan, ilk etapta planlamaların hızlı bir şekilde yapıldığını ancak yeni başvuruların artmasıyla bu desteğin yetersiz kaldığını belirtti. Özellikle kira desteği alan vatandaşların, konteyner yerine dönmek istemelerinin bir sorun yarattığını ifade etti. Yeni başvurulara karşılık verecek yeni konteyner alanları oluşturulmamasını eleştiren Doğan, eksikliklerin giderilmesi ve sürecin daha etkili yönetilmesi gerektiğini söyledi.
Adıyaman'ın yeniden inşası konusunda da eleştirilerde bulunan Başkan Doğan, şehirdeki belirli projelerin belirsizliğini ve hala hayata geçirilmemiş alanların olmasını eleştirdi. Kredi programlarındaki eksikliklere de değinen Doğan, bazı meslek gruplarının desteklenmediğini dile getirdi.
Başkan Bilal Doğan, Adıyamanlıların dayanışma örneklerine vurgu yaparak, sivil toplum kuruluşları ve diğer belediyelerin gösterdiği destekten memnuniyet duyduklarını ifade etti. Ancak, daha fazla pozitif ayrımcılık talep ederek, Adıyaman'ın yaşanan felaket sonrasında daha etkili bir şekilde toparlanması gerektiğini sözlerine ekledi.